Truskawkowy sezon otwieram tym pysznym, lekkim i orzeźwiającym ciachem.
To ciasto na zimno jest proste i szybkie w przygotowaniu. Puszyste i delikatne. Zaspokoi ochotę na coś słodkiego, a przy okazji zdrowego :)
Ciasto sprawdzi się też również poza sezonem truskawkowym. Można pokombinować z innymi smakami. Malina i galaretka malinowa. Brzoskwinie i galaretka brzoskwiniowa. Banany i galaretka cytrynowa. Bazę już masz, wystarczy trochę poeksperymentować ;)

Lista zakupów (kwadratowa blacha / naczynie 21×21):
- Truskawki świeże, 350g
- Galaretka truskawkowa, 1 opakowanie
- Skyr naturalny, 300g
- Ksylitol, 30g
- Woda do galaretki, 250ml
- Biszkopty (najlepiej takie bez cukru), ok 100g
Przygotowanie:
- Galaretkę dokładnie rozpuść we wrzątku (250ml) i pozostaw do przestudzenia.
- Truskawki zblenduj na mus, dodaj ksylitol.
- Wymieszaj galaretkę z truskawkami, następnie delikatnie wmieszaj skyr.
- W naczyniu wyłóż biszkopty (u mnie podłużne, ale można użyć okrągłych) i wylej masę truskawkową.
- Ciasto włóż do lodówki, najlepiej na całą noc (lub na minimum 4-5 godzin).
