Uwielbiam posiłki, które są szybkie i proste w przygotowaniu. Ostatnio też coraz częściej wybieram posiłki bezmięsne z dużą ilością warzyw. I tak z resztek lodówkowych powstał ten sos do makaronu – sprawdzi się też do ryżu i kaszy. Sos bardzo aromatyczny dzięki niestandardowym przyprawom :)
Możecie poświęcić mu chwilę i zrobić konsystencję gładkiego sosu, lub wrzucić wszystko na chwilę na patelnie i mieć kawałki warzyw. Ja i Jagoda preferujemy bardziej gładkie sosy ;)
Posiłek bogaty w likopen, witaminę C, błonnik i białko. Lekki a zarazem sycący.
Spróbujcie i dajcie znać co myślicie o takich sosach.

Lista zakupów (około 3 porcje):
- Pomidory (u mnie czerwone i żółte), 350g
- Bakłażan, 1 mały – 125g
- Cebula szalotka, 1 większa
- Czosnek, 2 ząbki
- Natka pietruszki, 1/2 pęczka
- Ser typu feta, ok 90g
- Parmezan, 2-3 łyżki startego do posypania
- Oliwa z oliwek, 3-4 łyżki.
- Przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/4 papryki chili, 1/4 łyżeczki kminku, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1-2 szczypty cukry brązowego, sól do smaku
- Makaron (u mnie Bavette n13), 230g
Przygotowanie:
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i wydrąż pestki – zostaw sam miąższ. Pokrój na mniejsze kawałki
- Bakłażana obierz ze skórki, pokrój wzdłuż na 4-5 części i każdą z każdej strony oprósz solą. Pozostaw na ok 5 minut. Po tym czasie zetrzyj wodę z solą z każdego kawałka i pokrój w kostkę.
- Cebulę posiekaj w kostkę. Czosnek rozgnieć nożem i posiekaj drobno.
- Listki natki posiekaj drobno.
- Na patelnię wlej oliwę i rozgrzej – wrzuć posiekaną drobno cebulkę, smaż 3-4 minuty. Dodaj czosnek i przesmaż chwilę. Następnie dodaj bakłażana i smaż ok 8 minut (aż będzie miękki). Dodaj pomidory i wszystkie przyprawy. Wymieszaj i duś do momentu aż pomidory się rozpadną (lub krócej jeśli chcesz mieć kawałki warzyw a nie gładki sos). Na koniec dodaj natkę pietruszki i wymieszaj.
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.
- Ugotowany makaron dodaj do sosu i wymieszaj.
- Przygotowany makaron nałóż na talerz i pokrusz fetę, posyp parmezanem.
