Jeżeli dynia jako składnik to znaczy, że za oknem mamy jesień a na półkach sklepowych wysyp dyń ;) Uwielbiam ten czas złotej, ciepłej jesieni i aromatycznych, rozgrzewających potraw w kuchni. Jednym z tych dań jest risotto dyniowe, które pocieszy nawet gdy jesień woli być deszczowa, zimna i ponura.
Aksamitne, kremowe i rozpływające się w ustach. Risotto na bazie puree z dyni. Dobrze doprawione, aromatyczne. Po prostu przepyszne! U mnie zajada się nim cała rodzina, nawet moja 2,5 latka.
Jeżeli chcecie się cieszyć pysznymi daniami z dynią w roli głównej (zupa dyniowa, placki dyniowe, risotto) to proponuję Wam zrobić to samo co ja – upiec dynię, zblendować, po porcjować i zamrozić. Ja jestem przygotowana gdy dynia zakończy swój sezon ;)
Lista zakupów (3 porcje):
- Ryż do risotto, 175 g
- Cebula, 1 sztuka
- Czosnek, 1 ząbek
- Pierś z kurczaka, 1 sztuka (ok 300 g)
- Puree z dyni (dynia po upieczeniu, zblendowana), 240 g
- Bulion drobiowy, 500 ml
- Masło, 30 g
- Parmezan, 50 g
- Szpinak świeży, 100 g
- Przyprawy: 1/3 łyżeczki suszonego tymianku, ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu, pieprz i sól do smaku, szczypta chili
- Oliwa do smażenia (ok 4 łyżek)
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka pokrój w mniejsze kawałki i dopraw delikatną przyprawą. Odstaw do lodówki na ok 1 godzinę.
- Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż do zeszklenia. Dodaj kurczaka i smaż do momentu, aż się usmaży z każdej strony. Kurczaka z dodatkami przesuń na bok patelni.
- Na środek patelni wyłóż masło i poczekaj aż się rozpuści. Dodaj ryż i smaż ok 2 minuty mieszając by się nie przypalił. Następnie dodaj przyprawy i wymieszaj. Wlej 1/3 bulionu i gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez ok 5 minut, aż ryż wchłonie bulion. Powtórz do zużycia bulionu.
- Dodaj puree z dyni i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj parmezan i liście szpinaku i potrzymaj na patelni na małym ogniu 2-3 minuty.
- Gotowe risotto wykładaj na talerz. Możesz dodatkowo posypać startym parmezanem i posypać świeżymi ziołami (bazylia, natka pietruszki).

Fit appetit!