Ekspresowy i bardzo prosty w przygotowaniu sernik z serków wiejskich. Zbity i wilgotny, a przy tym rozpływający się w ustach. Nieprzekombinowany, prosty i klasyczny w smaku. Dzięki grudą z serka wiejskiego bardzo interesujący w konsystencji. Starałam odtworzyć się smak sernika z serków wiejskich, który tak bardzo zapadł mi w pamięć w dzieciństwie, kiedy jeździłam na wakacje na Węgry. I udało się :)
Duża zawartość białka, mało tłuszczu. Sprawdzi się na śniadanie z owocami do kawki, podwieczorek i przekąskę kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale i zdrowego na legalu :)
Najlepiej smakuje w połączeniu z orzeźwiającymi i kwaskowymi owocami, frużeliną (malinowa, wiśniowa) lub dżemem własnej roboty :) U mnie dżem z czerwonych porzeczek, malin i ksylitolu. Połączenie idealne.
Lista zakupów:
– Składniki na spód:
- Ciastka owsiane, 170g
- Masło, 60g
– Składniki na masę serową:
- Serek wiejski, 600g (3 opakowania po 200g)
- Serek śmietankowy typu Philadelphia, 125g
- Jajka, 2 sztuki
- Cukier brzozowy (ksylitol), 95-105g
- Cukier z prawdziwą wanilią, 15g
- Mąka pszenna, 20g
- Mąka ziemniaczana, 30g
- Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
– Składniki na frużelinę malinową:
- Maliny (u mnie mrożone), 130g
- Ksylitol, 30 g
- Mąka ziemniaczana, 1 płaska łyżeczka
- Żelatyna, 1 płaska łyżeczka
- Sok z cytryny, 1 płaska łyżka
- Woda (zimna), 4 łyżki
Przygotowanie:
- Tortownice (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 160 st C.
- Spód: ciastka mielimy na pył i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Ciasteczkowym spodem wykładamy przygotowaną tortownicę i wkładamy do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.
- Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
- Serek śmietankowy dokładnie mieszamy z jajkami – tak, żeby nie było grudek. Dodajemy cukier brzozowy i cukier waniliowy. Chwilę mieszamy i dodajemy serki wiejski, mąki przesiane przez sitko i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
- Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę i 10-20 minut (do zarumienienia i ścięcia środka sernika). Po tym czasie studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony sernik wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
- Podajemy ze świeżymi owocami lub frużeliną lub dżemem (u mnie dżem z czerwonych porzeczek i malin na ksylitolu).
